30 maja, 2014

weekend? naturalnie! - cukier


cukier zasypuje nas ze wszystkich stron. na jaką rzecz nie spojrzymy możemy być w 99% pewni, że cukier będzie się w niej znajdował. rodzajów jest bardzo dużo:
> sacharoza: buraczany, trzcinowy, wanilinowy, palony (karmel), inwertowany, cukier puder
> glukoza: gronowy, skrobiowy
> laktoza: mlekowy
> fruktoza: owocowy
> maltoza: słodowy
> ksyloza: drzewny

nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest sprzymierzeńcem człowieka. przy nadmiernym spożywaniu podnosi ciśnienie krwi i zaburza przemianę tłuszczową, utrudnia wchłanianie składników odżywczych. naukowcy udowodnili również, że spożywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się skóry! przez co zmarszczki mogą zacząć pojawiać się częściej i może być ich więcej. cukier sprzyja również powstawaniu cellulitu i próchnicy zębów. 

po wyczytaniu ile niefajnych skutków wiąże się ze spożyciem, aż prosi się żeby wykorzystać go inaczej!
w kosmetykach cukier również możemy znaleźć, głównie są to peelingi. z przeznaczeniem chyba już na każdą partię: do stóp, rąk, ciała, twarzy a nawet skalpu. wcale się nie dziwię bo, dobrze złuszczają skórę, nawilżając ją przy tym.

Ciekawostka:
w gramatyce istnieje nawet coś takiego jak cukier składniowy :D

11 komentarzy:

  1. A ja ostatnio żyję na słodyczach :D Do nauki tak fajnie sobie coś przekąsić.. aż mi się przypominają nasze spotkania i te całe żarcie.. i wtedy u mnie.. ;D potem się dziwić czemu mam takie wysokie ciśnienie. Szczerze mówiąc nie miałam pojęcia, że cukier podnosi ciśnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, to tak jak ja :D jak pisałam tego posta to dokładnie to samo mi się przypomniało! :D

      Usuń
  2. Cukier.
    Nie słodzę od lat, ale łasuchem jestem i nie mogę sobie z tym poradzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też coraz rzadziej słodzę, ale czekolady nie potrafię odmówić ;)

      Usuń
  3. słodzę rzadko, kawę zazwyczaj, a słodycze to zależy.. Mogę nie jeść tygodniami, ale jak już mam napad, to pożeram wszystko, co stanie na mojej drodze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z kolei nie słodzę niczego, nie lubię po prostu ! Ale bez słodyczy nie umiem żyć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mimo iż mam tyle nie korzyści nie umiem się go wyzbyć!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja właśnie czasem go brałam do peelingu skóry głowy;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie także slyszalam, ze peelingi cukrowe są najlepsze. :-) Z cukrem trzeba uważać, najlepiej zastąpić go naturalnym slodzikiem np. miodem, który nie osadza się w tkance tłuszczowej,a od razu się rozkłada. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie od wczoraj staram się nie jeść słodyczy, więc czytanie o próchnicy i cellulicie to dla mnie kolejna motywacja, hihi :D A peelingi cukrowe luuubię :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rzadko jem słodycze, jak już to mam słabość do ciast teściowej :D
      Jeśli ktoś nie jest w stanie zrezygnować z cukru, to warto zastąpić go stewią, albo fruktozą - fruktoza jest słodsza, więc zużyjemy jej mniej, by uzyskać upragnioną słodycz :D

      Usuń