30 maja, 2014

weekend? naturalnie! - cukier


cukier zasypuje nas ze wszystkich stron. na jaką rzecz nie spojrzymy możemy być w 99% pewni, że cukier będzie się w niej znajdował. rodzajów jest bardzo dużo:
> sacharoza: buraczany, trzcinowy, wanilinowy, palony (karmel), inwertowany, cukier puder
> glukoza: gronowy, skrobiowy
> laktoza: mlekowy
> fruktoza: owocowy
> maltoza: słodowy
> ksyloza: drzewny

nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest sprzymierzeńcem człowieka. przy nadmiernym spożywaniu podnosi ciśnienie krwi i zaburza przemianę tłuszczową, utrudnia wchłanianie składników odżywczych. naukowcy udowodnili również, że spożywanie cukru prowadzi do szybszego starzenia się skóry! przez co zmarszczki mogą zacząć pojawiać się częściej i może być ich więcej. cukier sprzyja również powstawaniu cellulitu i próchnicy zębów. 

po wyczytaniu ile niefajnych skutków wiąże się ze spożyciem, aż prosi się żeby wykorzystać go inaczej!
w kosmetykach cukier również możemy znaleźć, głównie są to peelingi. z przeznaczeniem chyba już na każdą partię: do stóp, rąk, ciała, twarzy a nawet skalpu. wcale się nie dziwię bo, dobrze złuszczają skórę, nawilżając ją przy tym.

Ciekawostka:
w gramatyce istnieje nawet coś takiego jak cukier składniowy :D