Sklepowe czekoladowe balsamy mają nieprzyjemny zapach
sztucznej polewy czekolado podobnej, więc lepiej zrobić sobie taki balsam
samemu i dodać do niego najlepsze składniki bez barwników i konserwantów! Olej
kokosowy ma właściwości nawilżające i łagodzące. Posiada też naturalny filtr przeciwsłoneczny. Masło kakaowe odpowiada za
zapach i twardość konsystencji tak jak wosk pszczeli. Oliwa z oliwek usta
natłuści i nabłyszczy, a kakao nada ładnego koloru i smaku czekoladowego. Dodatkowo
można dodać miód, który oprócz właściwości nawilżających będzie odpowiadał za
słodki smak :-)
Poziom trudności: łatwe
Działanie i właściwości: nawilżające, nabłyszczające
Szczególnie odpowiednie dla: spierzchniętych ust i miłośników czekolady ;-)
Trwałość: ok 3 miesiące
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu
Składniki:
- 1 ml wosku pszczelego białego
- 1 ml masła kakaowego nierafinowanego
- 1 ml oliwy z oliwek
- 1 ml oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 ml kakao 100%
Dodatkowo:
- 1 ml miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozpuszczamy. Bezpieczniej będzie to zrobić w kąpieli wodnej, wtedy mamy pewność, że składniki nam się nie zagotują :-) Mieszamy i przelewamy do pojemniczka z otworem o dużej średnicy (dzięki temu łatwiej będzie wyciągać).
Lubię takie balsamiki do ust, kiedyś robiłam składowo bardzo podobny. Lepiej taki zjeść niż no... tradycyjne pomadki
OdpowiedzUsuńhaha prawda :D
Usuńkocham czekoladę i każdej postaci
OdpowiedzUsuńPomysł świetny, ale osobiście nie chciałoby mi się tak bawić.
OdpowiedzUsuńrozumiem :-)
Usuń