13 grudnia, 2015

Czekoladowy (jadalny!) balsam do ust, KKA #13

Sklepowe czekoladowe balsamy mają nieprzyjemny zapach sztucznej polewy czekolado podobnej, więc lepiej zrobić sobie taki balsam samemu i dodać do niego najlepsze składniki bez barwników i konserwantów! Olej kokosowy ma właściwości nawilżające i łagodzące. Posiada też naturalny filtr przeciwsłoneczny. Masło kakaowe odpowiada za zapach i twardość konsystencji tak jak wosk pszczeli. Oliwa z oliwek usta natłuści i nabłyszczy, a kakao nada ładnego koloru i smaku czekoladowego. Dodatkowo można dodać miód, który oprócz właściwości nawilżających będzie odpowiadał za słodki smak  :-)


Czas przygotowania: 5 minut
Poziom trudności: łatwe

Działanie i właściwości: nawilżające, nabłyszczające
Szczególnie odpowiednie dla: spierzchniętych ust i miłośników czekolady ;-)
Trwałość: ok 3 miesiące
Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu

Składniki: 
- 1 ml wosku pszczelego białego
- 1 ml masła kakaowego nierafinowanego
- 1 ml oliwy z oliwek
- 1 ml oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 ml kakao 100%

Dodatkowo:
- 1 ml miodu



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozpuszczamy. Bezpieczniej będzie to zrobić w kąpieli wodnej, wtedy mamy pewność, że składniki nam się nie zagotują :-) Mieszamy i przelewamy do pojemniczka z otworem o dużej średnicy (dzięki temu łatwiej będzie wyciągać).



5 komentarzy:

  1. Lubię takie balsamiki do ust, kiedyś robiłam składowo bardzo podobny. Lepiej taki zjeść niż no... tradycyjne pomadki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł świetny, ale osobiście nie chciałoby mi się tak bawić.

    OdpowiedzUsuń