23 grudnia, 2015

Majonez do włosów, KKA #23

Olej rycynowy z żółtkiem jajka jest chyba najbardziej popularną miksturą na domową maskę do włosów. Jednak kto tego próbował dobrze wie jak ciężko zmywa się taką mieszankę. Dlatego lepszym pomysłem będzie zrobienie majonezu do włosów! Jeśli kiedyś robiłyście domowy majonez, to z tym przeznaczonym do włosów nie będziecie miały problemu.

Proteiny (żółtko), emolienty (oleje) i humektanty (miód) to wszystko znajdziemy w majonezie, a zachowanie odpowiednich proporcji tych składników jest kluczem do utrzymania równowagi w pielęgnacji włosowej :-)


Czas przygotowania: 10 minut
Poziom trudności: średni
Działanie i właściwości: nawilżające, odżywiające
Szczególnie odpowiednie dla: włosów suchych, zniszczonych
Trwałość: tydzień
Przechowywanie: w lodówce

Składniki:
- 200 ml oleju, np: oliwa z oliwek
- 1 żółtko
- 5 ml oleju rycynowego
- 15 ml octu jabłkowego

Dodatkowo:
-łyżka miodu
-olejek eteryczny
-witamina E







Sposób przygotowania:
Żółtko ucieramy mikserem, dodajemy po kropelce oleju ciągle miksując. Następną dodajemy dopiero kiedy żółtko wchłonie poprzednią. Kiedy zauważymy, że masa zrobiła się jaśniejsza możemy zacząć wlewać olej małym strumieniem. Pod koniec dodajemy olej rycynowy. Na końcu ocet jabłkowy i opcjonalnie inne dodatki.

Sposób użycia:
Stosujemy go tak samo jak inne maski do włosów. Najlepiej na 30-40 minut na osuszone ręcznikiem włosy. Jeśli będziecie czuć, że włosy po wyschnięciu mogą być tłuste to po spłukaniu mieszanki wodą możemy umyć włosy delikatnym szamponem. 


Używacie domowych kosmetyków do włosów? :-)

6 komentarzy:

  1. jeszcze nie stosowałem majonezu do wlosow ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, ale podoba mi się skład tego, więc może spróbuję. :-)

      Usuń
  2. Zawsze jestem ciekawa takich domowych kosmetyków, ale zazwyczaj brakuje mi czasu na ich przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat ten przepis rzeczywiście może pochłonąć więcej czasu niż inna domowa maska, ale jest warta jego poświęcenia ;-)

      Usuń
  3. A gdyby ktoś chciał wegańską wersję takiego majonezu, to zamiast żółtka polecam lecytynę. Można wycisnąć z kapsułki kupionej w aptece :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej! pięknie dziękuję za podpowiedź. Pozwolę sobie dopisać pomysł w przepisie :-)

      Usuń