OCET JABŁKOWY
INCI: cider vinegar
Wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu.
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin, m.in.: potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy.
WŁAŚCIWOŚCI:
reguluje pracę układu pokarmowego i wydalniczego, wpływa na stan naczyń krwionośnych, wzmacnia odporność organizmu, wpływa na proces usuwania toksyn, wpływa na wyrównanie się gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, zmniejsza stopień przyswajania i odkładania się tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy, opóźnia starzenie się organizmu, wpływa na zdolność koncentracji, wpływa na pracę mięśni szkieletowych, obniża gorączkę, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie anginy, łagodzi objawy astmy, działa korzystnie na ból gardła, działa uspokajająco.
WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE:
-łagodzi obrzęki, poparzenia słoneczne i podrażnioną skórę, zwichnięcia, zmarszczki mimiczne
-przyspiesza gojenie ran
-wzmacnia stan i kondycję skóry, włosy (powstrzymuje wypadanie)
-oczyszcza skórę
-nawilża skórę
-wygładza skórę i zrogowaciały naskórek
-odświeża skórę
-rozjaśnia przebarwienia
-zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego
-działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, odkażająco, tonizująco, złuszczająco
-reguluje pH skóry
-nabłyszcza włosy
Ocet jabłkowy można kupić w sklepie. Najlepiej wybrać ten ekologiczny {zwracajcie uwagi na certyfikaty}. Można taki kupić np: w Rossmanie lub Carrefourze. Cena to ok 10 zł za 1 l.
Jeśli jednak macie ochotę to gorąco zachęcam do zrobienia octu własnej produkcji!
Najłatwiejszy przepis:
umyte jabłko {eko} pokroić/zetrzeć razem ze skórką i gniazdem nasiennym wrzucić do przegotowanej wody z dodatkiem cukru {łyżeczka cukru na szklankę wody}. Naczynie w którym ocet będzie powstawał nakryć gazą i odstawić na 4 tygodnie. Dodając kawałek chleba razowego lub drożdże, przyspieszysz fermentację {tego sposobu nie próbowałam}
Uwaga! Pamiętaj, żeby jabłko ZAWSZE było pod poziomem wody, jeśli odrobina się wynurzy, to wtedy po occie, bo owoce zaczną pleśnieć, dlatego polecam jabłko zetrzeć, bo będzie opadać na dno.
PS: polecam stronę ocetjablkowy.com.pl znajdziecie na niej mnóstwo cennych informacji dotyczących octu! :-)
Jeszcze o nim nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy o tym :) Chyba zrobię sobie taki własny ocet i wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńO ciekawy ten przepis na ocet ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię robic płukanki na włosy z octu jabłkowego :)
OdpowiedzUsuńPrzydatny post :)
OdpowiedzUsuńnie słyszałam o tym przepisie bardzo ciekawe... :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o occie jabłkowym wiele rzeczy,a sama próbowałam zrobić płukankę octem jabłkowym, jednak jego zapach mnie tak zniechęcił, że nie powtórzyłam zabiegu. :(
OdpowiedzUsuńooo post ten spadł mi z nieba, dziś właśnie oglądałam w TV domowe przepisy na ocet jabłkowy
OdpowiedzUsuńMoze kiedys sprobuje ;)
OdpowiedzUsuńKurcze teraz będzie sezon na jabłka muszę spróbować! może wyjdzie:P
OdpowiedzUsuńMama kiedyś robiła ocet jabłkowy. Nie z całych jabłek tylko z samych skórek (obierek)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że je jabłka takie cuda działają :) Może trzeba spróbować...
OdpowiedzUsuńwww.beyourclown.blogspot.com